Waddenmossel

Moddergat

Op de kustlijn vind je regelmatig schelpen van een weggespoelde Mossel. Mosselen komen in de Waddenzee veel voor. Het zijn schelpdieren die op de wadbodem leven en plankton uit het zeewater filteren. Op sommige plekken komen ze massaal voor en vormen ze m

Take a look

Op de kustlijn vind je regelmatig schelpen van een weggespoelde Mossel. Mosselen komen in de Waddenzee veel voor. Het zijn schelpdieren die op de wadbodem leven en plankton uit het zeewater filteren. Op sommige plekken komen ze massaal voor en vormen ze mosselbanken. Dat is een leefgebied voor allerlei andere dieren, Zo bepalen ze voor een groot deel hoe het wad er uit ziet.

Door hun massale aanwezigheid en goede eetbaarheid worden mosselen van oudsher veel gegeten. Mensen rapen de mosselen van natuurlijke bedden of kweken ze voor consumptie op mosselpercelen vaak in de Waddenzee. Onterecht worden zulke Waddenmosselen vaak Zeeuwse Mosselen genoemd.  Naast mensen eten kust- en wadvogels zoals zilvermeeuwen, scholeksters en eidereenden ook graag mosselen. Mosselen zitten vastgehecht op stenen of schelpen met behulp van sterke draden; de ‘baard’ van de mossel. Het is voor mensen en dieren een heel karwei om een mossel los te peuteren van een steen. De draden zorgen er ook voor dat de mossel niet wegspoelt als er een grote golf langskomt, maar soms gebeurt dat dus toch.

Distance to your location

Here you will find Waddenmossel

Moddergat
Plan your route

from your location


Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.