Ternaard
Hier zie je de ‘Rif bank’ van een kunstenaar, een van de ‘12 stekjes’ uit 2012.
Hier zie je de ‘Rif bank’ van een kunstenaar, een van de ‘12 stekjes’ uit 2012. Ook zie je een markering van de Spaanske Peal, dit is de plek waar de oude Earmdyk aansluit op de nieuwe zeedijk. Volgens het verhaal zijn op deze plek lijfstraffen uitgedeeld in de Spaanse tijd die te maken hadden met het bedijken van de Ternaarderpolders. In het buitendijkse gebied graast jongvee, waarvan het zilte vlees door de plaatselijke slager wordt verkocht. Op het Wad ten noorden van deze plek is een vliegtuig neergestort. Twee bemanningsleden daaruit zijn hier aan land gebracht.
Om 22:02 is de Wellington van de vleigbasis Swinderby vertrokken voor een vlucht naar Bremen. Na het bombardement werd het toestel onderschept door een Duitse nachtjager. In het boek Wespennest deel 1 is de gebeurtenis beschreven. In de nacht van 18 op 19 juni 1941 zijn via radarstelling 'Lowe' door Ofw. Gildner drie bommenwerpers neergeschoten. Ze moeten alle drie bij Ameland in zee zijn neergekomen en wel om 01.58, 02.34 en 02.57 uur. Hij vloog in deze nacht met een D0215 met een driekoppige bemanning, buiten Gildner zelf waren dit de boordmarconist, Uffz. Schlein, en de boordschutter, Uffz. Poppelmeyer. Drie Wellingtons, één van het 300ste (Poolse), één van het 3o1ste (Poolse), één van het 305de (Poolse) Squadron en drie Whitleys, tweevan het 78ste en één van het 10de Squadron, gingen verloren.
Boven de Waddenzee is de Wellington geraakt. Cebrzynski en Winek zijn met de parachute uit het brandende, aangeschoten vliegtuig gesprongen. Ze zijn neergekomen in de Waddenzee en zijn later bij het Schoor gevonden door Willem Koopmans van Ternaard. Door hem zijn ze naar de kust gebracht waar ze door de Duitsers gevangen genomen zijn. Winek is in krijgsgevangenschap geraakt en heeft de oorlog overleefd. Cebrzynski heeft het krijgsgevangenkamp, in Polen, overleefd maar is direkt na de oorlog bij een ongeluk op de vliegbasis Dunham Lodge omgekomen.
Van de rest van de bemanningsleden is de copiloot nooit teruggevonden. De andere drie zijn tussen 19 juni en 2 juli aangespoeld op het strand van de Hon en op Ameland begraven. In 1952 zijn ze alle drie herbegraven op de begraafplaats Jonkerbos bij Nijmegen.