Wandelroute Nationaal Park Schiermonnikoog



Schiermonnikoog is an Island in the Netherlands where nature dominats landscaping. Wind and sea are the players in this act. The proces of wind and sand producing fresh dunes is an ongoing proces. During the hike through this national Park Schiermonnikoog all different types of this dynamic nature is visible as well as the diversity of plants and animals.

Sights on this route

Starting point: Middenstreek
9166 LK Schiermonnikoog
End point: Middenstreek
9166 LK Schiermonnikoog

Directions

Starting point: Middenstreek
9166 LK Schiermonnikoog

Bezienswaardigheden onderweg:

1 - Westerplas De Westerplas is één van de schaarse plekken op het eiland met zoet water. De plas is in de jaren zestig ontstaan na de aanleg van de stuifdijk en duinstrook aan de westkant van Schiermonnikoog. Op en rondom de plas is het een komen en gaan van vogels, die je heel goed kunt zien vanuit de kijkhut even verderop. In het najaar sttrijken waterrallen, op weg naar het zuiden, er neer om even bij te tanken. Je zult ze waarschijnlijk niet zien. Maar als je denkt een gillend speenvarken te horen, dan is het zeker een waterral.

2- Het Rif Aan je linkerhand zie je een enorme vlakte: het Rif. Hier lag het dorp tot de 18e eeuw. Nu zit het er met hoog water vol met wadvogels. Ook staat er heel veel zeekraal, dat in het najaar een prachtig rode kleur krijgt. In dat seizoen zitten de struiken rechts van het pad, zoals duindoorn, vol met bessen. Trekvogels op weg naar warmere struiken, komen er massaal op af.

3 - Duinvalleien
In de valleien waar je nu tussendoor loopt, bloeit in mei en juni volop het hondsviooltje, samen met spaanse ruiter en orchideeën. Deze typische duinplanten groeien hier weer omdat Natuurmonumenten bomen en struiken heeft weggehaald. Duinvallen zijn plekken die vroeger regelmatig door de wind kaal werden gestoven tot aan het grondwater, waardoor er heel bijzondere planten groeiden. De afgelopen tientallen jaren zijn er veel meststoffen in gewaaid. Zonder ingrijpen zou er een bos ontstaan.

4 - Zeehonden Op de zandbanken voor de kust zie je vaak zeehonden liggen. Het is bijna niet meer voor te stellen dat we deze prachtige dieren bijna kwijt waren. Inmiddels leven er weer zo’n 7.000 gewone en grijze zeehonden in het waddengebied. Het strand heet hier het groene strand, omdat het helemaal begroeid is geraakt. In de zomer is het roze van het engels gras, wat later wit van de parnassia.

5 - Jonge Duinen Op het strand zie je dat er nieuwe duinen ontstaan. Soms enkele sprieten biestarwegras waar omheen zich zand ophoopt. Maar er zijn metershoge bergen van zand. Als ze begroeid raken, houden ze mogelijk stand, vaak slaat de zee ze bij een flinke storm weer weg. Er spoelt ook van alles aan op het strand. Afval, maar ook schelpen, vooral zwaardschedes. Met een goede noordoostenwind kun je soms noordkromp (een grote, zwarte schelp) of barnsteen (fossiel hars) vinden.

6 - Bunkermuseum Boswachter Cees Soepboer van Natuurmonumenten heeft in een bunker net voorbij strandpaviljoen De Marlijn een museum ingericht over de geschiedenis van Schiermonnikoog tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van 17 februari tot en met 31 december is het museum op woensdag en zaterdag open van 13.00 tot 16.00 uur, van 1 januari tot en met 16 februari alleen op zondag van 13.00 tot 16.00 uur."

7 - Het bos in Van de openheid van het strand kom je nu ineens in de beslotenheid van het bos. De toenmalige eigenaar van het eiland, de Duitse graaf Von Bernstorff heeft het honderd jaar geleden aangeplant. Hij koos voor de Corsicaanse den, omdat die goed tegen de zilte zeewind kan. Veel bomen gaan nu dood. Dat kun je ook zien aan de grote aantallen dennenmoorders, paddenstoelen die op verzwakte naaldbomen gedijen.

8 - Finish Je bent nu weer bij het bezoekerscentrum, het eindpunt van de wandeling. 

End point: Middenstreek
9166 LK Schiermonnikoog

Don't miss a thing!

Receive the latest news, the best stories and the best routes from VisitWadden.