De een noemt ze bakens van stilte, rust en bezinning, de ander roemt de robuuste uitstraling en weer een ander stelt dat ze samen een groot museum zijn. Soms halen we er Frankrijk of Toscane bij om te onderstrepen hoe mooi de Groninger kerken zijn. Maar eigenlijk hebben ze dat helemaal niet nodig. Ze zijn vooral zichzelf. En juist daarom zijn ze ontzettend bijzonder.
Veel van onze kerken hebben eeuwenoude wortels. De roodbruine kloostermoppen, gebakken uit Groninger klei, geven ze karakter. Ze zijn van hier. En de torens? Die zijn vaak niet eens zo hoog. Maar bovenop de wierden steken ze toch boven alles uit. Binnen is veel te ontdekken: van eeuwenoude muurschilderingen tot prachtig gemetselde gewelven. Om de Groninger kerken kun je gewoon niet heen.
De Bartholomeüskerk is een romanogotische kerk uit de dertiende eeuw. De kerk wordt soms gezien als het hoogtepunt van romanogotische bouwkunst in Groningen.
De Petrus en Pauluskerk in Loppersum is een machtig bouwwerk voor een betrekkelijk klein dorp. Ook van binnen is de kerk indrukwekkend.
Hotel Spoorzicht & SPA combines hospitality, comfort, and tranquillity with culinary delights and a wonderful atmosphere. An oasis in the countryside where friendliness, comfort and excellent cuisine...
Deze romanogotische kerk werd gebouwd rond 1200 en was gewijd aan Laurentius, een martelaar uit de derde eeuw. De kerk is onderdeel van het beschermde dorpsgezicht van Eenrum.
De Donatuskerk in Leermens is een van de oudste kerken van Groningen. Het oudste deel van de kerk stamt al uit 1050. In de loop der jaren is er heel wat aan de kerk gebouwd en verbouwd.
Samen met de kerken van Marsum en Eenum hoort de kerk van Oosterwijtwerd bij de oudste bakstenen kerken in dit deel van de provincie Groningen. Het is een eenvoudige, maar mooie zaalkerk met een inspringende halfronde koorsluiting uit de twaalfde eeuw.
In een oud schoolgebouw aan de rand van Oosterwijtwerd vind je Visrestaurant de School. Hier kan je terecht voor de lekkerste visgerechten, maar ze hebben ook genoeg ander lekkers.
De kerk is in 1280 gebouwd en is sindsdien goed bewaard gebleven. De toren is toegevoegd in de veertiende eeuw.
De 11e eeuwse Stefanuskerk heeft een geschiedenis van vele aanpassingen, is omgeven met de legende van de ‘juffertorens’ en bezit bijzondere sarcofaagdeksels uit de 12e eeuw.
De Luingahof is een rustieke boomgaard, gelegen op het voormalig borgterrein van de borg Luinga. Je vindt er een boomgaard, theeschenkerij en de boerderijwinkel met een ruim assortiment.
Als er één kerk stoer is, dan is dat de Sebastiaankerk wel. Wat wil je ook met zo’n enorme steunbeer die de toren overeind houdt. Maar er is meer dat de kerk uniek maakt.
Midden in het Noord-Groningse dorp Godlinze staat de romanogotische Pancratiuskerk. Een kerk waar door de jaren heen veel veranderd is, maar nog steeds vol karakter zit.
De Mariakerk is een mooi voorbeeld van laatromaanse bouw. Het oudste deel stamt uit de tweede helft van de 13e eeuw. Het hoge, gotische koor uit de 15e eeuw. De hoge ramen zijn in dezelfde tijd aangepast.
De Jacobuskerk van Zeerijp is een imposant gebouw met de karakteristieke kenmerken van de overgang van romaans naar gotiek.
Sobere zaalkerk van 1934 in een variant van de Amsterdamse School.