View all 6 pictures
Deze herdenkingsroute leidt automobilisten en fietsers langs plekken op het mooie eiland Texel, waarbij de overblijfselen van de Tweede Wereld…
Deze herdenkingsroute leidt automobilisten en fietsers langs plekken op het mooie eiland Texel, waarbij de overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog nog altijd zichtbaar zijn. Terwijl de rest van Nederland al volop de bevrijding vierde op 5 mei, was de Tweede Wereldoorlog op Texel nog in volle gang. Tussen 5 april en 20 mei 1945 was Texel de plek waar nog een bloedige veldslag heeft afgespeeld tussen de Georgische soldaten en de Duitse bezetter, ook wel de Russenoorlog genoemd. De eerste jaren van de oorlog verliepen vrij rustig op Texel, maar in de laatste jaren veranderde dat. Tijdens de Hongerwinter van 44-45, werden veel Amsterdamse kinderen op Texel ondergebracht om aan de hongersnood te ontsnappen. Vervolgens heeft zich hier ook nog een deportatie afgespeeld van 806 Texelse mannen die werden gedeporteerd naar Assen, waar ze gedwongen werden om de verdedigingslinie tegen de geallieerden te versterken. Tenslotte was er de Georgische opstand die door de bevolking nog altijd bij zal blijven en ieder jaar wordt herdacht.
Tijdens deze route krijg je een goed beeld van de geschiedenis die zich hier op Texel heeft afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog en worden de slachtoffers herdacht die de uiteindelijke bevrijding van Texel helaas niet meer hebben kunnen meemaken.
Watermolenweg, waar zich het monument bevindt voor geallieerde vliegers die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omdat Texel tijdens de Tweede Wereldoorlog in een veelgebruikte aanvliegroute naar Duitsland lag zijn op en bij het eiland ongeveer
Dit uitkijkpunt werd vroeger gebruikt door loodsen om de schepen veilig om de punt te begeleiden. In de Tweede Wereldoorlog was er een militaire commandopost gevestigd. U kunt erin en vanaf de duin heeft u een prachtig uitzicht over de Bollekamer.
The Georgian uprising on Texel has left its mark on the island. Take time to take in this tragic and impressive story.
Luisterplek 'De Georgische opstand' nummer 665. De Liberation Route laat u beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde in Nederland en de Duitse grensstreek.
Op de Algemene begraafplaats van Den Burg (Texel) is een erehof met de graven van 167 Gemenebest-gevallen uit de Tweede Wereldoorlog, waarvan de meeste vliegeniers waren. Er zijn 44 van hen niet-geïdentificeerd.
Visitors to the Flora maritime and beachcombers' museum will experience the tough, rugged world of beachcombing and learn about pilotage, the life-boat service and the fishing industry.
Texel's aviation and war museum, situated at the airport, offers a overview of the island's long aviation history and tells the story of the Georgian rebellion.
Luisterplek De Russenoorlog' nummer L664.
Tegenover het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum ligt een bunker met een interessant verhaal. Deze Fliegerhorst Gefechtsstand bunker is gelegen aan de overkant van het vliegveld Texel.
In de Tweede Wereldoorlog vormden de vuurtoren en het omliggende bunkercomplex een verdedigingswerk in de Duitse Atlantikwall. Het verdedigingswerk werd aan het einde van de oorlog bemand door een bataljon Georgische krijgsgevangenen in Duitse dienst.
Op deze locatie stortte op 15 februari 1944 de Lancaster ND363 PM-K neer. Op het houten frame is een propeller bevestigd van een bommenwerper. Het monument staat symbool voor de 189 geallieerde oorlogsvliegers (meer dan 40 toestellen).
1. Watermolenweg, waar zich het monument bevindt voor geallieerde vliegers die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omdat Texel tijdens de Tweede Wereldoorlog in een veelgebruikte aanvliegroute naar Duitsland lag zijn op en bij het eiland ongeveer 50 geallieerde bommenwerpers neergeschoten
2. Uitkijkpunt Loodsmansduin. Dit werd vroeger gebruikt door loodsen om de schepen veilig om de punt te begeleiden. In WOII was er een militaire commandopost gevestigd. U kunt erin en op het duin heb je een prachtig uitzicht over de Bollekamer.
3. Georgische begraafplaats. Er was een grootschalige muiterij aan het einde van de Tweede Wereldoorlog van ongeveer 800 Georgische troepen die deel uitmaakten van de Duitse Wehrmacht. Ze waren eerder als soldaten van het Rode Leger aan het oostelijk front gevangen genomen en daarna door de Duitsers ingelijfd. Voor meer informatie over deze begraafplaats kunt u het audioverhaal van de luisterplek van de Liberation Route Europe beluisteren.
4. Luisterplek 'De Georgische opstand' nummer 665. De Liberation Route laat u beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde in Nederland en de Duitse grensstreek. Op twee locaties in Texel staan lessenaars met informatiepanelen, de zogenaamde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen tijdens de laatste oorlogsjaren op Texel. De verhalen van deze plekken kunt u gratis downloaden via www.liberationroute.com of download de Liberation Route Europe app.
5. Oorlogsgraven van het Gemenebest Den Burg. Op de Algemene begraafplaats van Den Burg (Texel) is een erehof met de graven van 167 Gemenebest-gevallen uit de Tweede Wereldoorlog, waarvan de meeste vliegeniers waren. 44 van hen zijn niet-geïdentificeerd.
6. Regelbau 617 Bunker Texla. Dit is het bunkercomplex Texla, het voormalig Duitse hoofdkwartier op Texel. Van het oorspronkelijke 49 bunkers tellende complex zijn er nog 2 over, de rest is kort na de oorlog gesloopt. Het bunkercomplex zag zware strijd tijdens de Opstand van de Georgiërs in 1945.
7. Juttersmuseum Texel. In het Juttersmuseum zijn onder andere langs het strand gevonden oorlogsvoorwerpen zoals een vliegtuigmotor, wapens en munitie te vinden. Het museum staat voornamelijk bekend als het leukste familiemuseum van Texel en tevens het grootste juttersmuseum te wereld!
8. Het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel is te vinden op vliegveld "De Vlijt" en toont u de gehele luchtvaart- en oorlogsgeschiedenis van het Waddeneiland. Voor meer informatie over deze historiche locatie kunt u het audioverhaal van de luisterplek van de Liberation Route Europe beluisteren.
9. Luisterplek De Russenoorlog' nummer L664. De Liberation Route laat u beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde in Nederland en de Duitse grensstreek. Op twee locaties in Texel staan lessenaars met informatiepanelen, de zogenaamde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen tijdens de laatste oorlogsjaren op Texel. De verhalen van deze plekken kunt u gratis downloaden via www.liberationroute.com of download de Liberation Route Europe app.
10. Fliegerhorst Gefechtsstand Bunker. Tegenover het museum ligt nog een bunker met een interessant verhaal. Deze Fliegerhorst Gefechtsstand bunker is gelegen aan de overkant van het vliegveld Texel. Hij is gebouwd als onderkomen van de Duitse Luftwaffe leiding die het vliegveld in gebruik hadden. De Fliegerhorst Gefechtsstandbunker kreeg een camouflage alsof het een boerderij was.
11. Vuurtoren in Cocksdorp. In de Tweede Wereldoorlog vormden de vuurtoren en het omliggende bunkercomplex een verdedigingswerk in de Duitse Atlantikwall. Het verdedigingswerk werd aan het einde van de oorlog bemand door een bataljon Georgische krijgsgevangenen in Duitse dienst.
12. Lancastermonument. Op deze locatie stortte op 15 februari 1944 de Lancaster ND363 PM-K neer. Op het houten frame is een propeller bevestigd van een bommenwerper. Het monument staat symbool voor de 189 geallieerde oorlogsvliegers (meer dan 40 toestellen) die zijn omgekomen op of nabij Texel in de Tweede Wereldoorlog.