Land van De Ploeg
Categorieën
Het Groningse waddenland is inspirerend mooi. Dit zie je terug in de vele galerieën, soms zelfs bij de kunstenaar aan huis. Bekijk dit prachtige landschap eens door de ogen van een kunstenaar. Zoals de schilders van kunstkring De Ploeg, die 100 jaar geleden voor een spectaculaire vernieuwing in de landschapskunst zorgden.
Leestijd: ongeveer 5 minuten
Kunst in Waddenland
Groningen is het land van De Ploeg. In 1918 richtte een aantal kunstenaars een collectief op. Musici, schrijvers, maar vooral schilders. Ze noemden zichzelf De Ploeg. Als ode aan het landschap, maar vooral om aan te geven dat het tijd was voor iets nieuws. De kunst in Groningen moest worden ontgonnen. De Ploegers zetten velden, bomen en wolken in vuur en vlam. Groene luchten, paarse akkers. Het gebruik van felle kleuren en vormen gaf een geheel nieuwe kijk op het Groninger landschap.
In het Groninger Museum vind je een vaste tentoonstelling van een aantal kopstukken. Maar het mooiste beleef je De Ploeg als je in de voetsporen van de kunstenaars treedt. Je herkent de meanderende maren, de wegen die slingerend over oude wierden en dijken door het landschap lopen en de kleuren die met het seizoen veranderen. Een weids landschap met fantastische wolkenluchten, waar de wierdedorpen met hun kenmerkende middeleeuwse kerkjes scherp tegen aftekenen.
Groningse mozaïeken
Het landschap was en is de inspiratiebron voor de kunstenaars van De Ploeg. Oprichters Jan Altink, Johan Dijkstra en Jan Wiegers vingen het veelkleurig in een eigen Groninger expressionisme. Later kwam daar het constructivisme met strak geordende geometrische vormen van Wobbe Alkema en Jan van der Zee bij, die later overigens beide ook in andere stijlen schilderden.
Het werk van De Ploeg kom je nog op veel, soms onverwachte, plaatsen langs de Groningse waddenkust tegen. Bijvoorbeeld in mozaïeken op scholen en andere gebouwen. Ook in deze mozaïeken komt het Groninger landschap terug. Het kunstwerk dat Jan van der Zee in 1960 maakte voor basisschool F.H. Jansenius de Vries in Warffum is een mooi voorbeeld. Dus neem dit kunstwerk zeker mee op je route als je door het gebied fietst of wandelt.
Routes: Fietsen door een levend schilderij
Twee speciale De Ploeg-routes voeren je langs de plekken die zo geliefd waren bij de Ploegkunstenaars. De Hotspots-route is een 40 km-lange lus, voorzien van ‘hotspots’: grote replica’s van Ploegschilderijen. Het is fascinerend om te zien hoe het landschap is veranderd, of juist onverwacht herkenbaar is gebleven.
Zin in grotere afstanden? Via verschillende e-bike routes In het spoor van de Ploeg doorkruis je het Groninger land. Een gratis app brengt met foto’s, geluid en (kunst)historische achtergrondinformatie het nu en het toen samen. De e-bikeroutes variëren van ruim 50 km tot een meerdaagse route van 165 km lang