Sabien Bosman over de Mediterraanse keuken op Texel
Categorieën
Sabien Bosman kwam een aantal jaren geleden terecht op Texel. Met haar eigen cateringbedrijf STAAL Catering kookt ze graag met de lokale producten van het Waddeneiland. Visit Wadden leerde haar kennen tijdens één van haar culinaire klussen. Wat bleek? Sabien is niet alleen cateraar maar doet nog veel meer op het eiland. In deze blog vertelt Sabien meer over de Mediterraanse smaken met producten uit het waddengebied. En kook je zelf de recepten.
(leestijd: ongeveer 5 minuten)
Van Frans naar Mediterraans
Sabien werkte en woonde drie jaar in Frankrijk. “De Franse keuken was heel lang mijn voorbeeldkeuken.” Vertelt Sabien. Door veel kookboeken te bestuderen en de recepten hieruit te koken leerde ze klassieke gerechten bereiden. “Een vriendin stuurde me destijds het kookboek 'Moro' op. Dit werd mijn nieuwe kookstijl.” In het kookboek staan gerechten met smaken uit de Mediterrane keuken. Of nog specifieker: daar waar de Moren geweest zijn. Zo maakte Sabien kennis met alle smaken langs de hele Middellandse zee, met uitzondering van Frankrijk en Italië. “Het was of het kookboek mij helemaal paste. Alle recepten wilde ik maken.” Door deze nieuwe smaken te proeven ging er een wereld voor haar open. “De Franse keuken leek en was opeens heel ver weg, zelfs achterhaald en ouderwets.”
Mediterraans op Texel
Twintig jaar later woont Sabien op het Waddeneiland Texel. “Hier kook ik nog steeds op de Moro manier.” Vertelt ze. “Maar dan wel met producten van Texel en uit de rest van het waddengebied.” Smaken van ver met ingrediënten van dichtbij. Wanneer je aan producten uit het waddengebied denkt, denk je al snel aan kokkels, oesters en mosselen. Deze mag en kan je op Texel gewoon zelf rapen. “Het is hier een eldorado aan mooie, goeie en originele producten.” Op de Wadden wordt van alles gekweekt, geteeld en gebrouwen. En de makers zijn er inventief en innovatief. “Ze weten hier hoe ze om moeten gaan met de zilte grond en verbouwen graag zilte gewassen.” Van aardappels tot aan aardbeien en van tomaten tot aan wortelen. Je vindt het allemaal op Texel. “In de koude kas kan ik zelfs aubergine en watermeloen krijgen. Heerlijk met schapenkaas en ijskruid.” Want ook zilte kruiden zijn er in overvloed. Niet alleen de herkenbare zeekraal en lamsoor. Ook ijskruid, oesterblad en zeevenkel.
Texelse vervangers
Ondanks dat er van alles te vinden is op Texel, zijn sommige Mediterrane kruiden lastig te verkrijgen langs de waddenkust. Gelukkig heeft Sabien allerlei leuke alternatieven bedacht. “De smaak is misschien niet helemaal hetzelfde, maar er ontstaan weer nieuwe spannende smaakcombinaties.” Zo worden er in het waddengebied allerlei peulvruchten geteeld. Bijvoorbeeld de Kollumer erwten, citroenboontjes en heiligboontjes. Niet alleen de namen van deze bonen klinken leuk. Ze zijn ook nog eens hartstikke lekker. En je kunt er heerlijke hummus van maken. “Waarom kikkererwten uit verre landen gebruiken?” Zegt Sabien terecht. Voor haar dukkah, een kruidenmengsel van zaden, noten en kruiden, gebruikt ze gepofte mosterdzaadjes. "Mosterdzaad en ook maanzaad is hier ruim voorradig." Sumak, een tijmachtige zure gemalen bes, vervangt ze door gedroogde en gemalen cranberries. Een veelvoorkomende bes, die per ongeluk aanspoelde op Terschelling. En haar taboulé maakt ze met parelgort in plaats van bulgur. Genoeg lekkers om een Mediterraanse maaltijd op tafel te zetten.
Recepten - Proef de Mediterraanse smaken met Wadse producten
-
Smaak van de Wadden
-
Ontdek Texel