Piepers en pelgrims
Categorieën
Het Bildt is relatief nieuw land. De inpoldering nam vanaf de start in 1505 zo’n twee en halve eeuw in beslag. Het leverde prima landbouwgrond op. Bijvoorbeeld voor de verbouw van bildtstar aardappelen.
Leestijd: ongeveer 5 minuten
Trots op cultuur
De boeren in het Bildt zijn niet alleen trots op hun gewassen, maar ook op de eigen cultuur en manier van leven. Zo heeft de streek een eigen taal. Die verraadt de invloed van de Hollanders die de Middelzee kwamen inpolderen. Het leven van deze slikwerkers was zwaar. Schep voor schep werd het land op de zee gewonnen. De kunstkring Slikwerk eert hun arbeid. De kunstenaars die hierbij zijn aangesloten, laten zich inspireren door de weidsheid van Het Bildt, de kwelders en het achterliggende akkerland. Op zoek naar de verborgen kracht van dit bijzondere landschap. In de Aerdenplaats in Oudebildtzijl hebben zij een permanente tentoonstellingsruimte, waar jij je weer kunt laten inspireren door deze kunstenaars. Neem de foto’s van Janny Vellinga, die in de Waddenkamer van de Aerdenplaats hangen. Mooi om ter plekke te bekijken. Maar je kunt ze ook, gebundeld met haar gedichten, mee naar buiten nemen. Het boekje voert je langs de hele kust van Noordwest-Friesland.
Voor de kunstroute Sense of Place vroegen fotograaf Linette Raven en verhalenschrijver Ellen Schat de huidige boeren welke verhalen zij willen vertellen over het land dat zij bewerken. Het resultaat is de route Bildtstars en eigenheimers met tien prachtige megaportretten van Raven, op boerderijdaken, muren en schuren. Je kunt ze bekijken met een audioroute. Dan krijg je er ook de verhalen van Schat bij, ingesproken door dichter Syds Wiersma.
Santiago aan het Wad
Niet alleen kunstenaars laten zich leiden door de ruimte en vergezichten van Het Bildt. Ook voor wandelaars heeft de naam een bijzondere klank. Volgens een kroniek uit 1124 zag Karel de Grote in een droom een weg van sterren, van de Friese kust tot aan Galicië. Jacobus beloofde hem in de droom dat pelgrims tot het eind van de tijd van zee tot zee zouden trekken. Toen bij de inpoldering een nieuw dorp aan de kust werd gesticht, kreeg dit daarom de naam St. Jacobiparochie. Het werd een startpunt van een van de vele Europese pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela.
In de opvallend okergele Groate Kerk in het dorp vind je een informatiecentrum over de pelgrimsroute. Als je de wenteltrap in het voorportaal van de kerk beklimt, kom je in een kleine bibliotheek. Hier kun je elke tweede en vierde zaterdag van de maand ook terecht voor een officieel pelgrimspaspoort, waarin je stempels kunt verzamelen en dat toegang verschaft tot de refugios (slaapplaatsen) langs de route.
In Friesland kun je overnachten in een aantal kerken die als refugio zijn ingericht. Vanaf Jacobiparochie heb je keuze uit een westelijke route via Franeker en een oostelijke via Leeuwarden. Zo’n vijftien kilometer onder Leeuwarden, bij Jirnsum, komen de routes weer samen.
Route: Bildtstars & Eigenheimers
Bildtstars en Eigenheimers is een foto- en verhalenroute langs de Waddenkust, voorbij reusachtige portretfoto’s van aardappelboeren midden in het landschap.
Afstand: 54,3 kilometer | Duur: 3 uren en 10 minuten
Bekijk de route!Route: Archeologisch Wad Friesland
Deze archeolgische route begint en eindigt in Firdgum. Een heel klein dorp, maar wel op vier terpen.
Afstand: 59,3 kilometer | Duur: 3 uren en 30 minuten
Bekijk de route!