Bevlogen ondernemers zijn bezig met waddenvoedsel en culinair toerisme met een minimale voetprint. Waar vind je deze heerlijkheden en ondernemers? Deze inspiratiekaart biedt een overzicht van de streekproducten in het gebied. Van boerderijwinkels tot horeca, afgewisseld met de mooiste landschappelijke plekjes in het landschap van De Marne. Ook kom je te weten wat de ontwikkeling van het landschap heeft betekend voor de voedselproductie in deze regio.
In noordwest-Groningen vinden we De Marne. Dit is een wierdenlandschap waar het Groningse deel van het Lauwersmeergebied en het gebied tussen Zoutkamp, Eenrum en Westernieland toebehoort. Dit is het westelijk deel van gemeente Hogeland. De Marne kent de jongste wierden en kenmerkt zich door west-oost lopende kwelderwallen. Vanaf de vroege Middeleeuwen maakte de onstuimige Lauwerszee en de Hunzerivier van De Marne zelfs een eiland en ontstonden hier diverse grote en kleine wierden. Door dichtslibben van de Hunzemonding behoorde De Marne eeuwen later weer tot het vaste land. Daarnaast hebben boerenfamilies hier eeuwenlang vele dijken aangelegd en vruchtbaar land gewonnen op de Waddenzee. Deze vruchtbare klei vormt heden ten dage de basis van gezond voedsel afkomstig van De Marnestreek. Er worden hier prachtige waddenproducten door boeren zelf gemaakt, zoals zuivel en spelt. Er is een rijke visserijgeschiedenis in deze streek in Zoutkamp en Lauwersoog.
De inspiratiekaart en foodroutes zijn gemaakt in het kader van programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’. Het Waddenfonds maakt het programma mogelijk met een financiële bijdrage. De provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen co-financieren het project en ook projectpartners NHL Stenden, Stichting Waddengroep/ondernemers leveren een eigen bijdrage.