Koken met waddenproducten: stoofvlees met Texels Skuumkoppe
Categorieën
Het waddengebied zit vol verrassende streekproducten. Het land, het Wad en het water zorgen voor pure smaken. En deze vind je gewoon in je achtertuin. Lekker lokaal én dichtbij. Tijdens 'Koken met waddenproducten' eren we iedere maand één van deze mooie producten van het Wad, door middel van een recept. Alle kustgebieden en eilanden komen aan bod. Deze keer een recept met bier uit Texel: Texels Skuumkoppe. Heerlijk stoofvlees. Lekker met zoete aardappelfriet en een frisse salade. Of lekker winters met gekookte aardappelen. Eet wat het Wad schaft.
Texels Skuumkoppe
Op het mooie Waddeneiland Texel, midden tussen de uitgestrekte groene weiden aan de rand van natuurgebied ‘De Hoge Berg’ staat de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild. En waar het hier vroeger vol lag met kazen, vind je nu de glanzende koperen brouwketels. In deze Texelse bierbrouwerij brouwen ze 12 speciaalbieren waaronder het welbekende biertje: de Texels Skuumkoppe. Alle bieren worden hier gebrouwen met uitsluitend natuurlijke grondstoffen waaronder Texelse gerst. Een heerlijke glas bier proeven in de zilte waddenlucht? Neem eens plaats in het proeflokaal en geniet van een van de Texelse speciaalbiertjes.
Lees meer
Ingrediënten voor het stoofvlees
- 700 gram stoofvlees (bijvoorbeeld sukadelappen)
- 3 flinke eetlepels mosterd
- 1 flinke klont roomboter
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 1 runderbouillonblokje
- 1 flesje Texels Skuumkoppe
- 1 eetlepel bloem
- 3 blaadjes laurier
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels witte wijnazijn
Bekijk de kookvideo - (klik op de afbeelding om de video te starten)
Bereiding
Snij het stoofvlees in blokjes. Meng dit met peper, zout en de mosterd. Verwarm de boter in de pan en bak het vlees rondom bruin.
Snij ondertussen de ui en knoflook fijn.
Haal het vlees uit de pan en laat het bakvet erin zitten. Fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg vervolgens de bloem toe en bak het totdat de bloem gaar is.
Voeg de Texels Skuumkoppe toe aan het uien mengsel en roer het goed door. Zorg ervoor dat alle aanbaksels van de bodem loskomen. Voeg hier vervolgens het bouillonblokje, de laurier, ketjap en witte wijnazijn aan toe. Laat het een paar minuutjes pruttelen.
Voeg het vlees toe aan het biermengsel en zet de pan op het laagtse vuur (eventueel met een sudderplaatje) minimaal 4 uur op. (het liefst nog langer)
Roer tijdens het stoven het vlees geregeld.
Eet smakelijk!
Koken met waddenproducten - ontdek meer recepten
-
Fries suikerbrood
-
Spek van Waddenvarkens
-
Amelander mosterd