De Hollewalsweg

Tientallen jaren, soms wel eeuwenlang, werden ze van generatie op generatie doorverteld: volksverhalen. De Waddeneilanden én het kustgebied zitten boordevol met deze bekende (en onbekende) verhalen. Er zijn boeken vol mee geschreven. Het is belangrijk dat deze verhalen gedeeld blijven worden. We hebben verteld over Terschelling, Ameland én Schiermonnikoog, met verhalen over de Doodemanskisten, het Stryper Wyfke en natuurlijk Rixt van 't Oerd. Dit keer vertellen we je over een dolgedraaid varken, het verhaal van de Hollewalsweg van Texel. 


Leestijd: ongeveer 5 minuten 

Ruzie in de vergaderzaal

Of het waar is, weten we niet. Maar het verhaal wil dat er op het mooie, groene Waddeneiland Texel lang geleden een weg aangelegd moest worden. Een weg tussen de twee dorpen Den Burg en Den Hoorn. De koppige bewoners van het eiland konden het alleen niet eens worden over hoe de weg precies zou lopen. Stuk voor stuk bleven ze bij hun eigen mening. De gemoederen liepen zelfs zó erg op, dat het bijna tot een grote vechtpartij ontaarde. Midden in de vergaderzaal. De schout (bepalend ambtenaar) kreeg alleen net op tijd een ludiek idee en sloeg met z'n vuist op tafel. Er moest en zou een beslissing vallen en de schout bedacht dat die beslissing moest komen te liggen bij... een varken! 

Er werd besloten om het dier door de weilanden heen te jagen. Zoals het varken zou lopen, zo zou de weg eruit komen te zien. Eindelijk waren de heren eensgezind en werd er besloten om het varken op pad te sturen, wanneer de eerste sneeuw gevallen was. Dan konden ze tenminste goed zien welke route het dier zou nemen. 

De Hollewalsweg

Moeder natuur had haar taak netjes uitgevoerd: er lag een dik pak sneeuw op Texel. De inwoners van de dorpen kwamen vrolijk samen om te kijken hoe het varken zou worden opgejaagd door het weiland. Iedereen had naar dit moment uitgekeken. Enkele jongeren waren aangewezen om achter het varken aan te rennen en de weg te markeren met paaltjes. Zo konden ze gelijk zien hoe de weg zou lopen. Een kort ogenblik later werd het varken losgelaten, kreeg het een ferme tik op de kont en holde het krijsend de weilanden in. Achterna gezeten door een horde enthousiaste Texelaars. Het dolgedraaide varken bereikte tegen de avond z'n eindbestemming maar het feest van de Texelaars ging nog tot in de late uurtjes door. De hevig slingerende weg van Den Burg naar Den Hoorn werd de Hollewalsweg genoemd. 

Anno 2023

Er zijn meerdere verhalen over varkens of andere dieren die wegen bepalen. Sterker nog: op Terschelling bepaalde een koe waar de kerk van Hoorn moest komen. Daar hebben we eerder als eens over verteld. Tegenwoordig is de Hollewalsweg nog altijd zichtbaar op Texel. Zo heb je de Hollewal in Den Burg, ten westen van het centrum. De contouren van de oude Hollewalsweg zijn echter ook nog zichtbaar. Hiervoor hebben we de Historische Vereniging van Texel om een stukje uitleg voor gevraagd: 

"De Hollewalsweg liep voorheen Den Burg uit richting het westen. Nu kruist -ie over de Beatrixlaan, tot en met het Katholieke kerkhof. Daar kruist het de Verzetstraat door. Als je deze oude lijn doortrekt, kom je bij de Pontweg. Daar staat tussen de Schuttehoek en de brandweerkazerne een huis tussen de bomen, gelegen aan een oud stukje van de Hollewalsweg. Als je dan de Pontweg oversteekt is er nog een vervolg van de oude weg tot een oude schapenboet, daar stopt het." 

Als bron voor dit verhaal, is het boek Waddenlegenden van Henk de Weerd gebruikt. 

Verder lezen? - Ontdek ook deze Sprookjes en Sagen van de Wadden

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.