Wandel door de oude duinen, voel de zilte lucht en ontdek de Kroonpolders. Vlieland is niet alleen een eiland, maar een beleving vol natuur en rust. Perfect voor een verfrissende zomer of een zachte winter.
De Texelaar wordt gehouden voor vier doelen: wol, vlees, melk en het landschap. De trots van Texel begraast de dijken, polder en natuurgebieden én de tuunwallen. Het schapenras is daarmee onmisbaar voor het landschapsonderhoud.
De aardappel: een product dat veel mensen niet snel zullen associëren met het waddengebied. In de Reis van de Aardappel maken we kennis met de boer die zijn leven heeft gewijd aan dit belangrijke product én lichten we de verschillende fases uit.
De eerste bewoners van de Waddenkust kwamen van de hoger gelegen zandgronden. Anders dan je in een delta misschien zou verwachten, waren het dan ook vooral boeren. De visserij kwam eigenlijk pas op toen land en zee door dijken waren gescheiden.
De moderne visserij met zijn grote schepen en zware vistuig roept geen beeld op dat past bij een natuurlijk Werelderfgoed. Gelukkig kun je tegenwoordig in de Waddenhavens ook kiezen voor een duurzaam alternatief.
Als er iets vanzelfsprekend leek in Nederland, was het voldoende water. Of liever, voldoende zoetwater. We spoelen zelfs onze wc door met perfect drinkwater. Na vier droge zomers in vijf jaar groeit het besef dat zoetwater geen gegeven is.
Het waddengebied zit vol (h)eerlijke streekproducten. Nergens vind je zoveel verrassende smaken en producten als in het waddengebied. Wij zetten een aantal streekproducten voor je op een rij, vaak ook nog biologisch geteeld.
Aan de randen van het Werelderfgoed Waddenzee maken veel agrariërs de beweging naar natuurinclusief boeren. Zij zetten zich in voor een onder meer gezonde bodem, schoon water, akkervogels, rietsloten en veldstruweel.
Zoutkamp: dorp van de Schelleviskoppen, de Vlintboksems. Een klein, eigenzinnig vissersdorp met een rijke en bewogen geschiedenis. Het dorp kende zijn gloriejaren in de negentiende eeuw.