Wat gebeurde er precies langs de Eems in Groningen tijdens de Tweede Wereldoorlog? En hoe ervaarden de bewoners van Terschelling de komst van de Duitse bezetter? Je ontdekt de antwoorden op deze vragen door twee bijzondere podwalks te beleven: De Slag om de Eems en Terschelling in Oorlogstijd. Tijdens een wandeling langs de Groninger Waddenkust en op het Waddeneiland Terschelling, hoor je de indringende verhalen van de Tweede Wereldoorlog.
Groningen en de Tweede Wereldoorlog
De podwalk De Slag om de Eems gidst je terug naar de tijd van de provincie Groningen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Specifiek het gebied rondom de Eems, met als belangrijkste plaatsen Delfzijl, Termunterzijl en Termunten. De Duitse bezetter had een groot, strategisch belang in dit stuk Groninger Waddenkust. De restanten hiervan vind je nog altijd terug in de omgeving, zoals de Batterij Fiemel. Deze bijzondere podwalk vertelt je het verhaal van het gebied rondom de Eems, afgewisseld met de grote momenten uit de Tweede Wereldoorlog.
Ontdek de podwalkHet indringende verhaal van Iem Smit
Het Waddeneiland Terschelling had een belangrijke, strategische functie voor de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Liefst 550 bunkers werden er op het eiland gebouwd. Terschelling werd omgebouwd tot een amper toegankelijke vesting. Hoe beleefden de eilandbewoners deze bezetting? De podwalk Terschelling in oorlogstijd vertelt je het indringende verhaal van Terschellinger Iem Smit, gebaseerd op zijn eigen dagboek.
Ontdek de podwalk