De Graanrepubliek opent deuren van de Oude Remise in Bad Nieuweschans
Categorieën
Coöperatie de Graanrepubliek heeft in januari de deuren geopend van de geheel vernieuwde Oude Remise, pal op de grens met Duitsland. De officiële opening volgt later dit jaar. De remise is in 1877 gebouwd voor de stoomlocomotieven op de lijn Groningen-Bremen, die op de grens werden gewisseld en bevoorraad. Nu is het een complex waar makers, boeren en bezoekers elkaar vinden in de smaak van allerlei soorten granen.
De smaak van regionale granen
Ook in het Oldambt heeft de trend van schaalvergroting en teelt voor de wereldmarkt gezorgd voor een afname van de teelt van specifieke regionale graansoorten en soorten die geteeld worden voor consumptie. De coöperatie wil door samenwerking tussen akkerbouwers en makers en verwerkers deze vaak oudere rassen opnieuw gaan telen. En ze vervolgens verwerken in producten die in de remise, of elders door aangesloten bedrijven, worden gemaakt. In 2022 is bijvoorbeeld veel haver van specifieke rassen aangeplant. Deze worden verwerkt in ontbijtproducten en ze worden gedestilleerd. Daarnaast is een Zweeds en Deens tarweras, Ölands-vete, geplant en geoogst. Deze wordt in de bakkerij gebruikt voor een speciaal desembrood met veel smaak en hele mooie bakeigenschappen.
In het gebouw is een brouwerij, een destilleerderij, een bakkerij, een restaurant en een proefkeuken gevestigd. Het doel is om de smaak van regionale granen uit de Graanrepubliek weer op de kaart te zetten. Het gebied is van oudsher één van de belangrijkste graanschuren van Nederland. De vruchtbare Dollard-klei is namelijk zeer geschikt voor de teelt van granen.
Foodroute De Graanrepubliek
In de loop van 2023 zal in de Graanrepubliek een nieuwe foodroute van het programma Waddengastronomie – Werelderfgoedbeleving worden geïntroduceerd. Tijdens de route ontdek je de gemeente Oldambt. De route begint en eindigt bij De Graanrepubliek. De oude stoomlocomotievenloods in Bad Nieuweschans. Centraal in de route staat het verleden en de toekomst van de graanteelt in deze historische graanschuur van Nederland én de relatie met de Wadden en de Dollard.
Ontdek meer - Waddengastronomie
Dit artikel is geschreven in het kader van programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’. Het Waddenfonds maakt het programma mogelijk met een financiële bijdrage. De provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen co-financieren het project en ook projectpartners NHL Stenden, Stichting Waddengroep/ondernemers leveren een eigen bijdrage.