Molenaarsbrood van regionale granen

Sinds 1850 staat korenmolen De Onderneming in Witmarsum. Waar menig molen haar oorspronkelijke functie heeft verloren, heeft Christa Bruggenkamp deze molen weer in ere hersteld. Sinds 2018 is ze daar haar bakkersonderneming Mevrouw de Molenaar begonnen. Ze maalt en bakt er met granen uit de omgeving. Het is nu een ontmoetingsplek geworden voor bewoners en culinaire liefhebbers uit heel Friesland. Een droom die voor Christa uitkwam.

Christa had weinig met molens toen ze jaren geleden in Witmarsum in het westen van Friesland ging samenwonen. Haar liefde voor koken bracht haar naar de korenmolen van toenmalige eigenaar Lourens Sierkstra, voor een pak pannenkoekmeel. Het bezoek was een openbaring en vanaf dat moment was ze besmet met het molenvirus. Een week later werd ze door Lourens aangenomen als molenhulp. Daar bleef het niet bij. Als student Visual Art en Design Management wijdde ze haar afstudeerproject aan de molen en slaagde. Ze volgde Lourens op als molenaar, werd beheerder van de molen en verhuisde naar de molenaarswoning. Vervolgens startte ze haar bakkersbedrijf Mevrouw de Molenaar, volgde ze nog een bakkers- en molenaarsopleiding en bouwde de garage om tot bakkerij. Deze hernieuwde levendigheid en bedrijvigheid resulteerde erin dat publiek uit de regio weer naar de molen komt voor vers ambachtelijke molenbrood en sociaal contact.

Vakmanschap

Haar droom was werkelijkheid geworden, maar kwam tijd te kort om het vakmanschap uit te voeren. Met hulp van bakker Jippe Braaksma waarmee ze nu samenwerkt is het uiteindelijk gelukt om heerlijke prachtige producten te maken. “In een meelfabriek worden granen gemalen via vele maalgangen en gebruiken ze verschillende soorten granen om een goed meel te krijgen. In onze molen kan dat niet. Wij malen één graansoort en krijgen enkel één kans om het goed te malen”, aldus Christa. Het resultaat hangt mede af van de graankwaliteit, van de wind en van de afstellingen en conditie van de maalsteen. Christa: “Voordeel van één keer malen is dat molenmeel veel meer vitamines en mineralen bevat dan fabrieksmeel”.

Regionale granen

Ze had nog een andere ambitie om ook zo duurzaam mogelijk te werken. Het malen, kneden, bakken en verkoop van het brood gebeurt allemaal al op één plek. Het zorgt voor veel minder transportkilometers. Dit betekende ook zoveel mogelijk gebruik maken van granen van boeren uit de eigen omgeving. Het toeval wilde dat de Witmarsumer akkerbouwer Menno de Vries Red Turkey Wheat verbouwde en Menno ging met deze graansoort langs Christa. In de 14e eeuw brachten volgelingen van de uit Witmarsum afkomstige Priester (en naamgenoot) Menno Simons deze tarwesoort van Oost-Europa naar Witmarsum en vervolgens naar Noord-Amerika. Een paar jaar geleden werd Red Turkey Wheat nieuw leven in geblazen in de Verenigde Staten. Vanwege de roots van deze tarwe met het Friese dorpje, bracht Menno de Vries het terug naar Witmarsum en verbouwt hij het sindsdien. Mevrouw de Molenaar bakt er, hoe toepasselijk ook, Menno bôle van (Mennobrood). Naast Red Turkey Wheat bakt ze ook brood van Lenox-tarwe uit het nabijgelegen Pingjum en Oberkulmer Rotkorn-spelt uit Gaasterland.

Samenwerking met andere ondernemers en kennis delen

Christa levert ook brood aan diverse horeca, een drietal coöperaties en een regionale markt. Naast brood behoren o.a. ook speltkoeken, Menno’s dûmkes, hartig en zoet banket en taart tot het molenaarsassortiment. Tevens deelt ze graag haar kennis met anderen en geeft ze workshops aan ondernemers en particulieren.

Ontdek meer

Ontdek meer - Waddengastronomie

Dit artikel is geschreven in het kader van programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’. Het Waddenfonds maakt het programma mogelijk met een financiële bijdrage. De provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen co-financieren het project en ook projectpartners NHL Stenden, Stichting Waddengroep/ondernemers leveren een eigen bijdrage.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.