Wads Smaakhuus op ITGWO
Midden in het bos op Vlieland is een Wads Smaakhuus neergestreken. Aan Arnoud Dros van Wadsmaakhuus en Annette van Ruitenburg van Stichting Waddengroep werd gevraagd of ze wilden koken in een pop-up restaurant tijdens het festival Into The Great Wide Open. Er werden wadse gerechten gekookt. Van blote billetjes in het gras tot struyf en van Kollumererwtensmeer tot kissebil. Begeleid door een heerlijk biertje: Ruuge Monnik. Lokale producten. Van oudsher vervoerd met een paardenkar of zeilboot, via de Vriendschap (de verbinding tussen Texel en Vlieland) en vanuit Harlingen naar Vlieland.
Bij Into the Great Wide Open lopen ze voorop met duurzame initiatieven. Ze gebruiken water uit de duinen en zonne-, en windenergie. Koken op een festival met partijen die impact willen maken voor duurzame veranderingen, dat past wel bij Waddengastronomie. Duurzaam waddenvoedsel aan bezoeker en bewoner serveren met een minimale voetprint.
Het menu is geïnspireerd op Vlieland en de rest van de Wadden. En de recepten komen uit het boek Lekker Wads. Vroeger was het niet altijd makkelijk om aan voedsel te komen op Vlieland. Er groeide dan ook bijna niets. En met een beetje pech kwam de boot met eten niet vanwege slecht weer. Wildpluk en een hoop improvisatie was dan ook noodzakelijk om te overleven.
Maar wat is er nu op Vlieland aan Waddenstreekproducten te vinden? Meer dan je denkt.. Kaas met zeewier van Vlieland, opgelegd in de kaasbunker, honing, gin, bier en speciale koekjes. Deze heerlijkheden, aangevuld met Texelse en Friese producten, maakte het 3- gangen Wadse menu.
Lange tafels in het bos met tafelkleden en glaswerk, blije mensen, een zwoele avondzon, tussen de gerechten door de verhalen van Lodewijk Dros en natuurlijk lekker eten. Een volledig waddenmenu op de Wadden eten, dan besef je pas echt dat je in een stukje Werelderfgoed bent. Door lokaal te eten met smaken van het seizoen en met respect voor de natuur, helpen we mee aan een duurzaam leefklimaat. Voor hen die op de Wadden wonen én voor degenen die er graag komen.
Mosterdsoep
Een heerlijk pittige start van het diner. En op veel plekken in het Waddengebied te vinden.
Smeersnert
Snert is bekend als soep, maar van de erwten kun je er ook heerlijke hummus maken. Deze hummus is gemaakt van de Kollumer zoete erwten. Een vergeten erwt, door Kollumer Jan van der Velde van de ondergang gered. Tegenwoordig teelt Jan Bruinsma de erwtjes op biologische wijze in Sexbierum.
Blote billetjes in ’t gras
De naam van deze stamppot maakt je nieuwsgierig. Hij bestaat uit gefermenteerde snijbonen (het gras), zilte aardappelen van Texel met witte boontjes (de billetjes).
Eyerlandtsche struyf
Een bonenfrittata was de specialiteit van de kastelein van Eierland (Texel). Het motiveerde verschillende adelen om in de achtiende eeuw de barre tocht naar Eierland te maken. Deze struif is bereid met zeewierkaas van Vlieland.
Salade nebukadnezar
Deze salade bestaat uit bladgroenten en zilte groenten uit de buurt. De groenten worden geteeld in de zoute aarde waardoor ze een zilte smaak hebben.
Sòntje ònder
Sòntje ònder is een soort trifle gemaakt met blanke speculaas van Texel, watergruwel met cranberries en gort, een vlieduntje en kissebillen of babbeluinen. Dit dessert lijkt net op de ondergaande zon vanaf de duinen.
Ruuge Monnik
Dit unieke biertje heeft de Texelse brouwerij in samenwerking met het Wads Smaakhuus opnieuw uitgebracht. Harlingse monniken brouwden dit bier op Vlieland en Texel.
Ontdek meer - Waddengastronomie
Dit artikel is geschreven in het kader van programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’. Het Waddenfonds maakt het programma mogelijk met een financiële bijdrage. De provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen co-financieren het project en ook projectpartners NHL Stenden, Stichting Waddengroep/ondernemers leveren een eigen bijdrage.